Vraag & Antwoord

waar kunnen we mee helpen

De meest gestelde vragen

Wat is urgentie.info?


Met de website urgentie.info hebben woningzoekende 24/7 toegang tot informatie over de urgentieregeling in hun gemeente. Door het beantwoorden van vragen persoonlijke situatie hebben woningzoekende snel inzicht in hun slaagkans bij een urgentieverzoek. Urgentie.info neemt geen urgentie verzoeken in behandeling. Dit loopt via de woningcorporaties of gemeente. Welke dat is blijkt uit de urgentie check.

LET OP!


Urgentie in de regio Midden-Holland kunt u alléén bij uw gemeente, de corporatie of een instelling aanvragen. Bemiddelingsbureaus die u veel geld vragen om de urgentieaanvraag te verzorgen kunt u NIET vertrouwen. Zij kunnen geen urgentieaanvraag voor u indienen, alléén u kunt dat met hulp van de corporatie, uw gemeente of instelling.

Wat kost een urgentie verzoek?

De urgentie check is gratis. De gemeente brengt in sommige gevallen kosten (leges) in rekening. U krijgt dit bedrag niet terug. Ook niet als uw aanvraag wordt afgewezen. De kosten verschillen per gemeente. Lees dit en andere specifieke informatie op de pagina's van Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen of Zuidplas.

Wanneer kom ik in aanmerking voor urgentie?

Urgentie wordt alleen in uitzonderlijke gevallen verleend. Zo moet er bijvoorbeeld sprake zijn van een acute noodsituatie. Lees meer over urgente situaties of doe de urgentie check om te controleren of je in aanmerking komt.

Hoe vraag ik urgentie aan?

Na het invullen van de urgentie check, krijg je advies of je in aanmerking komt en hoe je deze kan aanvragen. De kosten voor de aanvraag betaal je vooraf per pin. Ook lever je de benodigde documenten in. Als de urgentie check een negatief advies geeft, kun je toch beslissen een aanvraag in te dienen.

Wat gebeurt er nadat ik urgentie heb aangevraagd?

Je hebt je aanvraag ingediend. Dan volgt een beoordeling van je situatie, op basis van de gegevens die je hebt ingeleverd. Soms wordt een andere instanties gevraagd  om advies te geven over jouw situatie. Bijvoorbeeld bij medische klachten die te maken hebben met je woning. Het kan zijn dat je dan op gesprek moet komen om je situatie toe te lichten. Je aanvraag kan worden toegekend of afgewezen. Als je urgentie krijgt staat je zoekprofiel in de verklaring en wat eventueel de aanvullende voorwaarden zijn. 

Is je urgentie afgewezen, ingetrokken of ben je het niet eens met het zoekprofiel? Dan kun je bezwaar maken. In de brief met de beslissing over je aanvraag staat hoe dit werkt.

Wat moet ik doen als mij urgentie is toegekend?

Na het toekennen van urgentie wordt je profiel op WoningNet  aangepast. Daarna kan je met voorrang reageren op de woningen. Je kunt alleen met voorrang reageren op woningen die aan je profiel voldoen. Je kan de woningcorporatie ook vragen om bemiddeling. Zij bieden dan een geschikte woning aan. Hou er wel rekening mee dat je een aangeboden woning maar één keer mag weigeren. Weiger je een tweede keer? Dan vervalt je urgentie.

Handig om te weten: urgentie helpt je om je woonprobleem zo snel mogelijk op te lossen. Je krijgt daarom alleen urgentie voor het type woonruimte waardoor je probleem wordt opgelost. Welk type dat is, staat in de urgentieverklaring. In de meeste gevallen lost een etagewoning je probleem op, met urgentie reageren op een eengezinswoning kan dan niet. De urgentieverklaring is 12 maanden geldig.

Hoe zit het met mijn woonduur als ik met urgentie verhuis?

Als je met urgentie verhuist naar een nieuwe woning in de regio Midden-Holland behoudt je gedurende maximaal vijf jaar de bewoningsduur score die u hebt opgebouwd in uw vorige woning. De bewoningsduur score vervalt bij een verhuizing naar een woning buiten het urgentie zoekprofiel of bij een volgende verhuizing.

Wat als ik niet in aanmerking kom voor urgentie?

Als je niet in aanmerking komt voor urgentie, zijn er misschien andere oplossingen. Bijvoorbeeld:

- Regelmatig te reageren op woningen via WoningNet;
- Te informeren bij particuliere verhuurders en/of makelaars;
- De mogelijkheden voor kamerhuur te onderzoeken. Dit kan uiteraard ook bij vrienden of familie zijn;
- Na te gaan of woningruil met een andere woningzoekende mogelijk is;
- Te zoeken naar tijdelijke huisvesting via een leegstandbeheerder zoals Adhoc Beheer, Camelot, GAPPH of Prevenda.

Ik woon in een kleine woning en ben zwanger. Heb ik recht op urgentie?

Helaas valt gezinsuitbreiding niet onder de voorwaarden voor urgentie. Bekijk of er andere mogelijkheden zijn om aan een andere woning te komen. Bijvoorbeeld via woningruil of reageer op het aanbod van WoningNet.

Op welke woningen kan ik reageren met urgentie?

Je  zoekprofiel is afhankelijk van de reden voor urgentie. In de meeste gevallen krijg je urgentie toegekend voor een etagewoning vanaf de eerste verdieping. 

Wat als ik het niet eens ben met de urgentieuitspraak?

Je kunt een bezwaarschrift indienen bij de gemeente. In de brief met de beslissing over je aanvraag, lees je terug hoe je bezwaar kunt indienen.

Staat uw vraag er niet tussen? Doe de urgentie check of kijk op Bodegraven-Reeuwijk, Gouda, Waddinxveen of Zuidplas voor specifieke informatie en contactgegevens per gemeente.

over urgentie.info

De Urgentie check

Selecteer de gemeente om de urgentie check te starten.